Общее·количество·просмотров·страницы

пятница, 1 июля 2016 г.

Як скласти позов до суду? Інструкція крок за кроком

Найчастіше громадяни звертаються за захистом своїх прав до судів загальної юрисдикції з цивільними позовами (розлучення, аліменти, стягнення заборгованості та інше), тому в даній статті буде розглянуто правила подання позову за цивільним законодавством України.

По-перше, перед тим як почати готувати позов до суду, треба визначитися з підсудністю справи, тому що не рідко буває, що позивач та відповідач проживають в різних районах, містах або країнах. За для цього в нагоді стануть положення статей 107 - 117 Цивільно-процесуального кодексу України.

По-друге, перед тим як почати готувати позов до суду треба пересвідчитися чи не минув час для подачі позову до суду. Позовна давність в межах якої ви маєте право звернутися до суду розраховується у відповідності до статей 256 — 268 Цивільного кодексу України. Загальний строк позовної давності складає 3 роки, та перебіг цього строку починається з моменту порушення прав особи або з моменту, коли стало відомо про такі порушення. Наприклад, особа мала повернути борг до 01.01.2016 року, але дане зобов'язання не виконала та борг не повернула. Строк позовної давності в даному випадку розпочинається з 02.01.2016 та триває до 02.01.2019.

По-третє, після того як ви визначилися з підсудністю, слід визначити з яким позовом ви маєте намір звернутися до суду, з позовом майнового характеру або немайнового. Це питання має суттєве значення для обчислення розміру судового збору, який треба сплатити до подачі позову до суду. Наприклад, якщо ви звертаєтесь до суду з позовом про стягнення заборгованості за розпискою, то це буде позовом майнового характеру. Тоді сума судового збору буде розраховуватися у відповідності до пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 ЗУ “Про судовий збір”. Якщо ж ви звертаєтесь до суду з позовом, наприклад, до банку з приводу визнання недійсним пункту угоди про одностороннє підвищення процентної ставки за кредитом, то такий позов вважається позовом немайнового характеру, а, отже, судовий збір буде розраховуватися у відповідності до пп. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 ЗУ “Про судовий збір”.

По-четверте, після того як ви визначилися з судом до якого будете подавати позов до суду, з предметом позову (майновий або немайновий позов), самий час розпочати готувати сам документ. Щоб позов прийняли до суду та почали його розглядати треба чітко слідувати вимогам ст. 119 та 120 Цивільно-процесуального кодексу України. Законодавство вимагає, щоб позов містив наступне:

1. Повне найменування суду до якого він адресований. Наприклад, Дніпровський районний суд м. Києва.
2. Прізвище, ім'я, по батькові Позивача та Відповідача, їх місце проживання/перебування/місцезнаходження, поштовий індекс, номери телефонів, а якщо позов подається до суду через представника, то необхідно зазначити і його дані (ПІП, адреса, номер телефону). Наприклад:

Позивач: Іванов Іван Іванович
адреса: вул. Черкаська, буд. 1, кв.1
м. Київ, 01001
засоби зв'язку: 093 111 11 11
Відповідач: Петров Петро Петрович
адреса: вул. Черкаська, буд. 1, кв.2
м. Київ, 01001
засоби зв'язку: 093 222 22 22


3. Документ має містити опис обставин, у зв’язку з якими подається позов, та обґрунтування позовних вимог. 
Наприклад (коротко), «Громадянин Петров П.П. взяв у мене, Іванова І.І., в борг 1000 грн. під розписку та мав повернути кошти до 01.01.2016 року. Враховуючи ту обставину, що останній не повертає борг вже більше 5 місяців з дня настання кінцевого строку домовленості, я вимушений звернутися до суду з відповідним позовом». 
4. Якщо позов майнового характеру, то слід зазначити ціну позову (вона зазначається в «шапці» після даних Позивача, Відповідача та їх представників, а також вказується в тексті позову). 
5. Далі, слід зазначити докази якими ви будете доводити те, що ваші права було порушено. 
Наприклад, у випадку з ситуацією, що розглядалася вище, це буде копія розписки. Але за для того щоб суд не мав сумніву щодо достовірності наданого Вами доказу, Вам слід під час судового засідання надати суду для ознайомлення оригінал документу (розписки) або належним чином посвідчену копію. Посвідчувати копію може нотаріус або адвокат. 
6. Після того як ви виклали ваші обставини справи, необхідно чітко сформувати позовні вимоги, тобто те, що ви просите від суду. 
Наприклад, «Прошу стягнути з Петрова П.П. на мою користь, Іванова І.І., суму боргу в розмірі 1 000 грн. за розпискою». 
7. Після позовних вимог вам слід зробити перелік документів, на які ви посилались в позові та які ви долучаєте до нього. 
Наприклад, «Додатки: копія паспорта Іванова І.І., копія розписки, квитанція про сплату судового збору, копія позовної заяви з додатками для відповідача». 
Обов’язково зазначайте скільки аркушів містить той чи інший документ, долучений до позову. 
8. Після того як ви склали ваш позов, вам необхідно поставити свій підпис, свої ПІП та дату подачі позову до суду. Всього, за загальним правилом, ви маєте підготувати три примірники позову з додатками: для вас, для суду та для відповідача. Якщо сторін в справі більше (наприклад, треті особи, або одразу декілька відповідачів) кількість пакетів документів розраховується відповідно до кількості сторін. Подаючи позов до канцелярії суду, не забудьте забрати власну копію позову з відміткою про прийняття позову (як правило, це печатка, у вільні строки якої вписується дата прийняття, реєстраційний номер та ставиться підпис відповідальної особи, що прийняла позов). 

Якщо ви будете максимально уважними та дотримаєтесь усіх вище зазначених вимог при складанні документу, то ваш позов буде прийнято до суду та розглянуто в найкоротші строки. Якщо ситуація складна і ви не маєте точного уявлення про те, як саме обґрунтувати свої доводи або звертаєтесь до суду вперше, - ліпше скористуйтеся допомогою кваліфікованого юриста чи адвоката. Це не лише знизить ризик відмови у прийнятті вашого позову, або залишення його без розгляду, але й підвищить ваші шанси на успішний розгляд справи на вашу користь.

Жежель С.С.
law77@i.ua



матерыал взято з сайту - http://lawyer.ua/blog/sergey_zhezhel/yak-sklasti-pozov-do-sudu-nstruktsya-krok-za-krokom.html#sthash.Z4LPIj20.dpuf

Комментариев нет:

Отправить комментарий